• Päiväkirja historialliselta ajanjaksolta 2020. Karanteenin rauhassa maaseudun sydämessä viihtyvä kirjailija tutkailee itseään, ympäristöään, maataan ja lähimpiään. • Onko poikkeustila meille annettu mahdollisuus, jotta näkisimme itsemme ja maailman uusina? Onko kova koettelemus juuri se, mitä itsekkääseen hyvinvointiinsa vajonnut eurooppalainen tarvitsee ravistautuakseen hereille ja solidaariseen yhteisvastuuseen? • Kirjoittaja ei hätkähtele eikä suostu vakavoitumaan vaan suuntaa suoran katseen siihen hämminkiin, mikä ihmisyhteisöissä nyt vallitsee. Huomaammeko yhtään, että luonto kiittää. Planeettamme vapautuu ylimääräisestä rasituksesta ja puhdistautuu uusiin koetuksiin. Viruksen vaikutuksilla on valoisakin puolensa. • Kirjoittaja risteilee uutisten tulituksesta kirjallisuuden, muistojen, laulujoutsenten ja kutuhaukien rauhoittavaan seuraan. Hän huomaa, että kotoista rakkaussuhdetta ulkoinen uhka vain tiivistää.

Panu Rajala on suomalainen kirjailija ja tutkija. Koulutukseltaan hän on filosofian tohtori. Rajala on toiminut mm. Tampereen yliopistossa teatterin ja draaman tutkimuksen professorina. Rajala on työskennellyt myös teatteriohjaajana sekä elokuvan parissa dramaturgina. Hänen laaja kirjallinen tuotantonsa käsittää mm. useita elämäkertoja tunnetuista suomalaisista kulttuuripersoonista, viimeisimpänä J. L. Runebergista keväällä 2020 ilmestynyt teos Kansallisrunoilija.

Panu Rajala (s. 1945) on filosofian tohtori, kirjailija ja draaman tutkimuksen professori. Hän on kirjoittanut useita etevästi ja elävästi kohdettaan kuvaavia elämäkertoja, mm. F. E. Sillanpään kolmiosaisen elämäkerran, Arvo Poika Tuomisesta kertovan Petturin testamentin (1994) Hannu Rautkallion kanssa sekä J. H. Erkon elämää esittelevän teoksen Runoilijan sydän (2006). Mika Waltarin elämäkerta Unio Mystica, joka kohosi arvostelijoiden ja suuren yleisön suosikiksi, voitti Lauri Jäntin ja P. E. Svinhufvudin muistosäätiön palkinnon vuonna 2008. Teos sai myös Historian Ystäväin Liiton myöntämän Vuoden historiakirja -tunnustuksen. Tampereen yliopiston teatterin ja draaman tutkimuksen professorina toiminut Rajala on myös kirjoittanut useita näytelmiä, romaaneja ja elokuvakäsikirjoituksia. Hän on mm. avustanut Matti Kassilaa Aila Meriluodon kohuttuun Peter-Peter-kirjeromaaniin perustuvassa elokuvassa Haluan rakastaa, Peter (1972) ja dramatisoinut Rauni Mollbergin ohjaaman naturalistisen elokuvan Maa on syntinen laulu (1973). www.panurajala.fi