Ainutlaatuinen historiankirja keisarillisessa Kiinassa (ennen vuotta 1912) käyneistä suomalaisista.

Teos matkaa 1700-luvun puolivälistä lähtien Kiinaan päätyneiden suomalaisten merimiesten, sotilaiden, tiedemiesten sekä lähetystyöntekijöiden matkassa. Heistä kertovat tarinat nivoutuvat yhteen Kiinan historian, Suomen oman historian, sekä usein myös Venäjän historian tapahtumien kanssa. On huomionarvoista, että monet vierailuista tapahtuivat Kiinan lähihistorian merkittävimpien tapahtumien aikana. Niistä voidaan mainita esimerkiksi toinen oopiumsota (1856-1860), Kiinan-Japanin sota (1894-1895), boksarikapina (1899-1901) sekä Venäjän-Japanin sota (1904-1905), joka myös käytiin Kiinan maaperällä.

Kirjasta selviää, kuinka monet suomalaiset olivat myös osallisina maailmanhistorian kiemuroissa ja merkittävissä tapahtumissa. Valtaosa suomalaisista ei varmastikaan ole tietoisia, että heidän maanmiehiään on ottanut esimerkiksi osaa Kiinan eri osien miehityksiin päätyen siten aina maan pääkaupunkiin Pekingiin saakka. Tiedemiesten tutkimusmatkoista muodostui vuorostaan sellaisia seikkailuja, että ne lähentelivät parhaimpienkin kaunokirjailijoiden mielikuvituksen rajoja heidän vaellellessaan tiettömien taipaleiden takana tai tais-tellessaan boksarikapinallisia vastaan. Lähetystyöntekijät ansioituivat vastaavasti Kiinan yhteiskunnallisiin ja sosiaalisiin asioihin vaikuttamisessa.

Kirja pitää sisällään myös täysin uusia havaintoja Carl Gustaf Mannerheimin vuosina 1906-1908 Kiinan halki toteuttamaan ratsastusmatkaan.

Juhani Mailasalo on opiskellut nuorempana Aasian tut-kimusta Helsingin yliopistolla sekä Wuhanin yliopistossa, ja puhuu sujuvasti kiinaa. Filosofian maisteriksi valmistumisen jälkeen hän on seurannut aktiivisesti Kiinan tapahtumia ja syventänyt tuntemustaan maan historiaan sekä kiinan kieleen.