Tiesitkö, että kalaretken saaliista tai kalatiskin antimista voidaan tehdä paitsi ruokaa, myös kestävää, kaunista ja hajutonta nahkaa? Kalannahan jäljillä on kattava opas perinteisen mutta unholaan painuneen materiaalin työstämiseen.

Kalan nahan käytöllä on pitkä historia sekä Suomessa että maailmalla. Kalan osat, joita nykyään pidämme jätteenä, on osattu hyödyntää kokonaisvaltaisesti käsityömateriaalina suomuja ja jopa nikamia myöten.

Kirjan tavoitteena on palauttaa kalan nahan parkitsemisen taito nykyaikaan. Perkuujätteen sijaan käsillä onkin valtava määrä laadukasta materiaalia kiertotalouteen, käyttöesineiksi ja käsityötaiteeseen.

Kalannahan jäljillä esittelee selkein ohjein erilaisia perinneparkitustekniikoita, joilla lukija voi parkita kalan kuin kalan nahan kotioloissa. Turvalliset ja ekologiset
parkitusaineet saadaan kokonaan kotimaisesta luonnosta. Työstäminen ei vaadi kalliita työvälineitä tai erityisiä tiloja.

Kirjassa tutustutaan kotimaisen kalalajiston upeaan väri- ja kuviokirjoon aina jännittävästä mateen nahasta hopeisiin siikoihin ja täplikkäisiin taimeniin. Materiaaliksi käy jopa kotikokin keittiöstä tuttu kirjolohen selkämys.

Kalannahan jäljillä on perinneparkituksen perusteoksen Nahan jäljillä (Readme.fi, 2021) tekijän, perinnenahkurimestari Hanna Noren käsialaa. Kemiönsaarelta kotoisin oleva Nore on käsityöläinen ja opettaja, joka parkitsee, luennoi, kouluttaa ja elvyttää katoavaa käsityöperinnettä osaksi nykyhetkeä.