Masennuksen hoidon hyvät käytännöt -opas on laadittu käytännön työn tueksi masennuksen tunnistamiseen, masennuspotilaan kohtaamiseen ja hoidon toteuttamiseen. Masennuksen varhainen tunnistaminen on tärkeää, koska hoidon ennuste on hyvä. Terveydenhuollon ammattilaisten osaamisen ja hyvien hoitokäytäntöjen merkitys korostuu, koska masennukseen usein liittyy toivottomuus ja tuen tarve.

Oppaassa kuvataan hoidon toteutus sairauden eri vaiheissa ja hoitotilanteissa, eri ammattiryhmien välisen sujuvan yhteistyön toimintatavat sekä hoitojärjestelmän työnjako.

Käsiteltyjä hoitomuotoja ovat lääkehoito ja muut biologiset hoidot, psykososiaaliset hoidot sekä omahoito. Lisäksi käsitellään muun muassa masennukseen liittyviä akuuttitilanteita, työkyvyn arviointia ja kuntoutusta sekä läheisten tukemista. Erikseen tarkastellaan synnytyksen jälkeistä masennusta, lasten, nuorten ja vanhusten masennusta sekä masennustilojen yhteyksiä muihin psyykkisiin ja somaattisiin sairauksiin.

Masennuksen hoidon hyvät käytännöt -opas soveltuu sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille, opiskelijoille ja opettajille.