Intensiivinen jännitysromaani vihasta, rahasta ja rakkaudesta kuljettaa lukijaan-sa selvittämättömän murhan jäljillä nykypäivän lähiöistä sotien kaikuihin asti. Palkitun valokuvaajan kynänjälki vangitsee näkemään senkin, mitä sanat eivät suoraan kerro.

Puolitoista vuotta muuttonsa jälkeen pikkukaupungin kasvatti, toimittaja Matias Luoto on sopeutunut hyvin uuteen kotikaupunkiinsa Helsinkiin. Kaikki ei kuitenkaan aina suju niin kuin ihminen olettaa. Sen joutuu Matiaskin kokemaan elämän tehdessä vaarallisia äkkikäännöksiään.

Jouduttuaan pahoinpidellyksi Matias huomaa pian tutkivansa vanhaa selvittämätöntä murhatapausta, jonka juuret ovat paljon kauempana menneisyydessä kuin itse surullinen rikos, jonka tekijää hän yrittää jäljittää. Vain yksi asia on varma: uhri ei ollut kohtaloaan ansainnut.

Samaan aikaan Matiaksen läheiset ovat tahoillaan suurissa vaikeuksissa. Keskittyessään eri tapauksiin hän joutuu maailmaan, missä raha ja sen puute ohjaavat ihmisten elämää. Sinnikkäät tutkimukset vievät Matiaksen keskelle väkivallan ja koston kudelmaa, josta on vaikea saada pitävää otetta.

Jotain hyvääkin tapahtumien keskeltä löytyy. Yksinhuoltajaäiti ja hänen tyttärensä tuovat persoonallisia sävyjä arkeen. Rajojaan hakeva suhde äitiin ravistelee Matiaksen luutuneita käsityksiä ihmiselämästä, sen selviytyjistä ja häviäjistä.

Sakari Kiuru on helsinkiläinen valokuvaaja. Hänen esikoisteoksensa Kuoleman sukua ilmestyi 2014 (Myllylahti). Murheiden maa on sen itsenäinen jatko-osa.