Ihmiskehon lyhyt historia on innostava kertomus ihmis­kunnan historiasta ja oman kehomme evoluutiosta. Ih­minen ei ole aikoinaan kehittynyt tiettyjä olosuhteita varten, vaan kehomme on sekoitus ominaisuuksia, jot­ka olemme perineet lukuisilta edeltäviltä lajeilta. Tar­kat heitot mahdolliseksi tekevä olkapäämme on peräisin Homo erectukselta ja poskihampaamme Australopithecus-lajeilta.

Daniel E. Lieberman on maailman johtavia ihmisen evoluutiobiologian tutkijoita. Hän tarjoaa poikkeukselli­sen katsauksen oman kehomme miljoonien vuosien mit­taiseen kehitykseen ja sen tulevaisuuden näkymiin.

Ihmisen elimistö on ainutlaatuinen, mutta kehomme ei ole ennättänyt sopeutua maanviljelyn, karjatalouden ja teollisen vallankumouksen synnyttämiin, evoluution nä­kökulmasta salamannopeisiin muutoksiin. Ihminen pys­tyy juoksemaan antiloopin uuvuksiin savannilla ja meidät on tarkoitettu liikkumaan paljon. Tästä syystä nykyiset elämäntapamme uhkaavat aiheuttaa eräänlaisen 'elintaso­sairauksien tsunamin'.
Ongelmaan ei Liebermanin mukaan ole lääketieteel­lisiä, vaan ainoastaan kulttuurisia ja sosiaalisia ratkaisuja: meidän täytyy jälleen rakentaa yhteiskuntamme sellaisek­si, että se suosii omalle kehollemme soveltuvia elintapoja.