Eriarvoisuus yhteiskunnassa lisääntyy, ja monet kokevat itsensä osattomiksi. Jatkuvasti kiristyvä tehokkuuden tavoittelu uhkaa niin sivistykseen tähtäävää kasvatusta kuin hyvinvointiakin.

Näiden ilmiöiden vastavoimaksi asettuu sosiaalipedagogiikka, joka pyrkii yhteisöllisempään, yhteiskunnallisempaan ja ekososiaalisesti tiedostavampaan kasvatukseen. Päämääränä on rakentaa oikeudenmukaisempi ja inhimillisempi yhteiskunta, jossa eletään planeetan rajoja kunnioittaen.

Sosiaalipedagogiikka sukeltaa syvälle alan juuriin ja luo laajan katsauksen sen eri suuntauksiin. Perusteoksen uusi laitos on päivitetty heijastamaan alan ajankohtaisia keskusteluja. Esimerkiksi ekososiaalista näkökulmaa käsitellään entistä laajemmin, samoin antirasistista, feminististä ja dekoloniaalista sosiaalipedagogiikkaa.

Teos rakentaa teoreettista ymmärrystä mutta antaa myös konkreettisia työvälineitä sosiaalipedagogiseen toimintaan muun muassa kasvatus-, sosiaali-, terveys- ja kulttuurialalle. Se kutsuu keskusteluun myös sosiaalipedagogiikan lähitieteenalat sekä kaikki, joita kiinnostaa maailman muuttaminen paremmaksi.