Huippujohtajilla on ylin asema politiikan, julkisen hallinnon, elinkeinoelämän, järjestökentän, median, tieteen ja kulttuurin vaikutusvaltaisimmissa organisaatioissa. He kykenevät vaikuttamaan niihin ratkaisuihin, jotka muovaavat suomalaista yhteiskuntaa. Keitä he oikein ovat?

Huippujohtajat kriisien Suomessa selvittää, miten näihin korkeimpiin asemiin eli eliitteihin noustaan, minkälaisia eri yhteiskuntasektoreiden eliitit ovat ja muodostavatko huippujohtajat asenteiltaan ja tavoitteiltaan yhtenäisen ryhmän. Samalla teos piirtää kuvan suomalaisessa vallankäytössä ja demokratiassa viimeisen kolmen vuosikymmenen kuluessa tapahtuneista muutoksista. Tänä aikana huippujohtajien toimintaympäristöä ovat määrittäneet muun muassa suuri lama, finanssikriisi, koronaviruspandemia sekä Ukrainan sota.

Kirja perustuu huippujohtajille tehtyihin kyselyihin ja haastatteluihin, joiden avulla avataan yhteiskunnan huipulle kohonneiden päättäjien mielenmaisemaa. Millä tavalla kriisit ovat heijastuneet huippujohtajien johtamiskäytäntöihin? Miten he verkostoituvat keskenään? Miten sukupuoli vaikuttaa uralla etenemiseen?