Naiset pyhyyden tulkkeina tarjoaa kiehtovan näkymän naisten elämään kristillisen, juutalaisen ja islamilaisen kulttuurin piirissä eri aikoina. Mukana on naisten kirjoittamia kirjeitä, runoja, päiväkirjoja, muistelmia ja pyhiinvaelluskertomuksia sekä oppineita ja kantaaottavia kirjoituksia Euroopasta, Latinalaisesta Amerikasta, Pohjois-Afrikasta ja Lähi-idästä.

Antiikin ja varhaiskristillisen ajan naisten ajatuksista ja kohtaloista kertoo esimerkiksi Perpetuan ja Felicitaksen marttyyrikertomus. Keskiajan naisten ääni kuuluu muun muassa trubaduurilyriikassa, oppikirjassa suufilaisuuden perusteista ja juutalaisten naisten teksteissä Kairosta. Varhaiselle uudelle ajalle johdattavat niin katoliset nunnat kuin naiset reformaatioiden pyörteissä.

Kirjoituksissaan naiset pohtivat uskontoa ja naisena olemisen ehtoja yhtäältä vaimon, äidin ja lesken ja toisaalta nunnan, mystikon, marttyyrin ja hallitsijan rooleista käsin. Uskontoa sekä sen arvoja ja perinteitä tulkitaan arkielämän näkökulmasta, mutta teksteissä pohditaan myös opillisia ja naisen asemaan liittyviä kysymyksiä.

Naiset pyhyyden tulkkeina tarjoaa ainutlaatuista tietoa eletystä elämästä sekä naisten sosiaalisesta, yhteiskunnallisesta ja uskonnollisesta asemasta eri aikoina ja eri kulttuureissa. Kaikki kirjoitukset on suomennettu suoraan alkukielestä, ja jokaiseen suomennokseen liittyy perusteellinen johdanto.