Toisen maailmansodan kauhut pakottivat Jean-Paul Sartren, George Orwellin ja István Bibón kunkin tahollaan erittelemään juutalaisten kansanmurhaan kulminoituneen antisemitismin syntyä ja olemusta. Miten kaiken kuvittelukyvyn ulottumattomissa oleva oli voinut tapahtua?

Antisemitismin kirous kokoaa yksiin kansiin kolme heti sodan jälkeen kirjoitettua klassikkotekstiä. Sartre lähestyy aihetta piirtämällä kuvan ranskalaisen ”antisemiitin” psykologiasta, ja Orwell kirjoittaa omien havaintojensa pohjalta antisemitismin ilmenemismuodoista Englannissa. Bibó taas kuvaa Unkarin holokaustiin johtaneita historiallisia prosesseja ja pureutuu sikäläisen antisemitismin ytimeen. Hän pohtii samalla armottomia kysymyksiä vastuusta ja syyllisyydestä vuoden 1944 saksalaismiehityksen jälkeen.

Juutalaisvastaisuuteen sisältyviä myyttejä ja stereotypioita purkava teos auttaa hahmottamaan myös nykyisen antisemitismin taustoja sekä ylipäätään etnisten ja kulttuuristen ennakkoluulojen rakentumista. Kuten suomentajien taustoittavat osuudet kertovat, nämä ilmiöt eivät ole valitettavasti kadonneet mihinkään vaan pikemminkin saaneet uusia muotoja.