Vuoden 2020 kotimainen keittokirja!

Street Food Japan kertoo ruokamatkoista Japanin kolmelle pääsaarelle Kyushuun, Hokkaidoon ja Hons-huun. Kirja esittelee Tokion, Sapporon, Osakan ja Fukuokan villeimmät baarialueet, vilkkaimmat katu-ruokakeskittymät, viihtyisimmät izakayat ja viileimmät ravintolat yatai-kojuista Michelin-tähditettyihin ramen-baareihin.

Street Food Japan on myös keittokirja, joka tarjoaa perusteellisen valikoiman ruokia, joita kaduilla, baareissa ja kotona syödään. Japaniin suuntautuneiden retkien inspiroimana syntyneet reseptit onnistuvat pienellä panostuksella jokaiselta kotikokilta. Keitot, padat, udonit, sobat, ramenit, salaatit, munakkaat, tempurat, curryt, yakitorit... yksinkertaista ja takuulla koukuttavaa.

Palkinnon antaneen Ruokatoimittajat ry:n mukaan Street Food Japan on vuoden katu-uskottavin keittokirja, joka tekee vaikutuksen myös ulkoasullaan. Kansi on yhtä aikaa sekava ja vaikuttava, katutyyliä peilaten. Ruokatoimittajat perustelee valintaa lisäksi näin: ”Mikko Takala on taitava kirjoittaja ja iskee tarinaa kuin kapakassa kaverille juttelisi. Kirja on jaoteltu merkittävien japanilaisten ruokakaupunkien mukaan, ja jokaisessa kaupungissa otetaan muutama raaka-aine tai ruokalaji lähempään tarkasteluun.

Keittokirjan, tietokirjan ja matkakirjan kiinnostava fuusio tekee makumatkan Japanin kulttuurihistoriaan ruoan kautta ja houkuttelee kokkaamaan lopulta yllättävänkin helposti lähestyttäviä reseptejä. Takalalla on mukaansatempaava tyyli esitellä japanilaista elämänmenoa ja ilmiöitä. Tommi Anttosen ruokakuvat ovat yksinkertaisen tyylikkäitä, ja niiden tehokkaan väriset taustat tuovat kuviin ja kokonaisuuteen hauskaa kontrastia ja huomioarvoa. Kirja pitää sisällään myös runsaasti Anttosen hienosti tunnelmaa rakentavaa fiiliskuvaa tekijätiimin Japanin matkoilta. Kuvamateriaalin ansiosta kirja on aidosti värikkään visuaalinen makumatka Japaniin, ja sellaista me kaipaamme juuri nyt.

Takalan ja Rekolan reseptit ovat sitä mitä takakannen teksti lupaa: jotain muuta kuin raakaa kalaa. Ruokaohjeet tarjoavat kiinnostavan kattauksen japanilaista kotiruokaa sekä baarien ja kadunkulmien herkkuja. Resepteissä on aina pieni johdanto ja ohjeita on helppo seurata. Raaka-aineluettelot ovat pääsääntöisesti huolella laadittuja ja oikeassa järjestyksessä. Pientä haastetta saattaa olla raaka-aineiden löytämisessä tavallisesta ruokakaupasta, mutta joskus hyvän maun perässä kannattaa tehdä raaka-ainehankintamatka vähän pidemmälle.”