Erilaisuus, marginaalisuus ja poikkeavuus ovat aina herättäneet sekä yksittäisten ihmisten että yhteiskunnan huomiota. Erilaisten historia valaisee samalla koko yhteiskuntaa ja asenneilmastoa. Millaista oli elää 1900-luvun alun maailmassa jättikokoisena?

Puolankalaissyntyinen Lauri Moilanen (1886-1913) oli aikansa maailman pisin mies. Lauri muutti Puolangalta äitinsä ja sisartensa kanssa Amerikkaan vuonna 1891. Isä oli mennyt ison veden taakse jo pari vuotta aikaisemmin. Monien suomalaisten tapaan Moilaset asettuivat Michiganin Kuparisaarelle.

Laurista varttui Amerikassa jo teinivuosinaan jättiläinen. Kaivos- ja maanviljelystyön lisäksi Lauri työskenteli poikkeavan kokonsa takia muun muassa kiertävissä sirkuksissa vetonaulana. Lauri ei erityisemmin pitänyt julkisuudesta, vaikka hän osin elätti itseään julkisilla esiintymisillä.
Lauri Moilanen oli laajalti julkisuudessa 1910-luvulla. Hänen kuolemastaan uutisoitiin myös suomalaisessa lehdistössä. Amerikkalaisessa lehdistössä Moilasta on käsitelty etenkin Michiganin seudulla kotimaata laajemmin. Kun Lauri Moilasen kuolemasta oli kulunut sata vuotta, hän sai Hancockin keskustaan muistomerkin.

Elämäkertaan liittyy Puolangan 1880- ja 1890-luvun sosiaalihistoriallinen osuus, joka fokusoituu Moilasen perheen taloudellisen ja sosiaalisen elämäntilanteen mikrohistorialliseksi tarkasteluksi. Toisena tasona on 1880- ja 1890-luvun taitteen Kainuun ja erityisesti Puolangan siirtolaisuus päätyen Laurin ja hänen perheensä matkaan Yhdysvaltoihin. Kolmantena tasona on Laurin ja hänen perheensä vaiheet Michiganin Hancockissa. Neljäs taso on Lauri ”Iso Luwin” jälkimaine Suomessa ja maailmalla.

Teos kertoo kootusti Lauri Moilasen tarinan ja liittää hänen elämäntarinansa laajempaan suomalaisen ja erityisesti Puolangan Amerikan-siirtolaisuuden historialliseen sekä Kainuun jättiläisten kontekstiin.