Miksi teatterijohtajan pesti on tuulinen paikka? Onko Lappia-talo kulttuurin voimalaitos vai kallis rahareikä? Auttaako Joulupukki kilttejä teatterilaisia? Voiko pöytälaatikkoon näytellä?

Rovaniemen teatterin historiaa vuosilta 1975-2019 käsittelevä Kuohuva talo vie lukijan näyttämölle ja sen taakse, verstaalle ja Lapin turneelle. Kirjassa valotetaan teatterityön näkyvää ja silti usein näkymätöntä maailmaa, avataan esitysten taustoja ja vastaanottoa ja pohditaan, millaista teatteria esimerkiksi lapsille pitäisi tehdä. Sivuille on päässyt lukuisa joukko vahvoja hahmoja ja väkeviä roolitöitä, eikä lappilaisia kantaesityksiä ja näyttäviä musikaalejakaan unohdeta.

Teatterin tekeminen on taidetta, työtä ja juhlaa. Katsojat saavat nauttia esityksestä, johon monen eri alan ammattilaiset ovat antaneet työpanoksensa. Rovaniemen teatteri on työpaikka ja Lappia-talossa kotiaan pitävä kulttuurin moniottelija, mutta myös lukuisien kuohuntojen kohde. Erään pitkäaikaisen työntekijän sanoin: ”Rovaniemen teatteri on tuulinen koti.”

Teoksen päätoimittaja on filosofian tohtori, tietokirjailija ja tutkija Pälvi Rantala. Toimituskunnan muut jäsenet ovat taiteen tohtori, valokuvaaja Mervi Löfgren Autti joka tekee kirjan kuvatoimituksen, hallintotieteiden maisteri ja teatterikriitikko emerita Eila Paananen sekä teatterin pitkäaikainen tuotantosuunnittelija Kirsi Jääskö. Teoksen kirjoittamiseen ovat osallistuneet myös lukuisat Rovaniemen teatterin nykyiset ja entiset työntekijät sekä teatterin toiminnassa mukana tavalla tai toisella olleet henkilöt.