Tunnetun filosofin pohdiskeleva tietokirja vanhustenhuollon ongelmista

Timo Airaksisen tietokirja Hyvinvointivaltion hylkäämät tarttuu ajankohtaiseen aiheeseen käsittelemällä ikääntyneiden hoidon etiikkaa.

Yhteiskunnan päättäjät ja viranomaiset pyrkivät pidentämään suomalaisten elinikää. Jokaisen olisi siis tarkoitus elää vanhaksi.

Samaan aikaan yhteiskunta tuntuu kuitenkin arvostavan vanhuutta aina vain vähemmän. Vanha on pelkkä tilastollinen suure, siten arvokas mutta hoivattavana ihmisenä jotakin aivan muuta. Tällainen suhtautuminen on tullut viimeistään näkyväksi hoivakotien laiminlyönneistä tehtyjen paljastusten avulla.

Tämä kirja kertoo, miten ihminen vanhetessaan menettää oman minuutensa ja identiteettinsä ja siten häviää kartalta. Häntä ei enää tunnisteta eikä tunnusteta, joten häntä ei myöskään kunnioiteta.

Miten tilanne voidaan korjata? Jotain on pakko tehdä etiikan ja oikeudenmukaisuuden vuoksi.

Hyvinvointivaltion hylkäämät pohtii suomalaisen vanhainhoivan kipupisteitä ja etsii sille uusia suuntaviivoja.

Timo Airaksinen (s. 1947) on käytännöllisen filosofian emeritusprofessori. Hänet tunnetaan paitsi ateistina ja totuudenpuhujana myös laajalti matkustaneena akateemisena työläisenä. Airaksinen on työskennellyt tutkijana eri puolilla maailmaa. Häneltä on julkaistu useita kirjoja, joiden aiheena ovat olleet ihmisyyden ja yhteiskunnan eri ilmiöt, kuten onnellisuus.

Airaksinen on kirjoittanut suomalaisten arvojen kriisiä käsittelevän trilogian, jossa ovat ilmestyneet Jäähyväiset uskonnolle keväällä 2020, Hyvinvointivaltion hylkäämät syksyllä 2020 sekä Himon ilo helmikuussa 2021.

Johanna Aulén (s. 1981) on vantaalainen taiteenmaisteri ja medianomi. Pienestä pitäen hänen tärkeimmät työvälineensä ovat olleet kynä ja paperi. Johanna on työskennellyt omalla alallaan monipuolisesti, muun muassa Eksjö Animation -studiolla Ruotsissa, graafikkona Ylellä ja kuvataideopettajana Espoon Kuvataidekoulussa. Johannalla on aina ollut kotieläimiä. Ensimmäisen piti olla pieni ja suloinen pupu, mutta siitä venyi jättimäinen maalaiskani. Nyt Johanna asuu yhdessä kahden koiransa, Nanan ja Piipposen, kanssa. Johannan varhaislapsuuden pelottava kokemus oli Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuus. Lapsen mieli ei ymmärtänyt, mikä siinä oli uhkaavinta, ja hän päätteli asioita aikuisten puheista. Vuonna 2019 Johanna kohtasi lapsuudenpelkonsa ja matkusti Tšernobyliin. Matka vaikutti häneen suuresti: ihmisten ja eläinten kohtalot, luonnon hiljainen toipuminen. Johanna alkoi piirtää ajatuksiaan paperille, ja näin sai alkunsa sarjakuvakirja Tšernobylin koirat.