"Nälkävuodet koskivat koko maata, muuten niiden vaikutus ei olisi voinutkaan tulla niin hirvittäväksi. Ehkä kaikkein enimmin joutui kärsimään maamme sydänmaakunta, Häme, vaikka se olikin vauraimpia seutujamme."

NÄLKÄVUODET 1866-68 on oloihin ja ongelmiin lounaisessa Hämeessä keskittyvä selvitys koko Suomen suuriruhtinaskuntaa - ja laajemmin pohjoista Venäjän keisarikuntaa - koetelleesta katastrofista. Hitaasti nykyaikaistuneen yhteiskunnan alueellinen ja sosioekonominen eriarvoisuus aiheutti maataloustuotannon ja ruokaturvan pettäessä sekä julkisen vallan toimien yskiessä pahaa tuhoa katovuosina. Nälänhätää ei onnistuttu kunnolla torjumaan, vaan se pääsi kulkutauteihin yhdistyessään tappamaan yli neljännesmiljoonan eli lähes kymmenesosan maan kansalaisista.

Aikoinaan 1941 julkaistu teos on edelleen tärkeä lähde 1860-luvun myllerryksen tutkimuksessa. Se on asiallinen ja monipuolinen sosiaali- ja taloushistoriallinen selvitys siitä, mitä kaikkea tuskallista kansallinen hätätila aiheutti Ala-Sääksmäen kihlakunnan ihmisille ja instituutioille, ja miten kriisiin yritettiin vastata eri tavoin. Alansa klassikkona ja paikallishistoriallisen työn etevänä toteutuksena se ansaitsee nyt uuden tulemisensa ntamo-faksimilena.