Amerikka on Kafkan suurista romaaneista selkein ja kaunokirjallisuuden ehdoton merkkiteos.

Karl on älykäs ja miellyttävä nuorukainen, mutta etsiessään sijaansa tässä uudessa maailmassa hän jää alituisesti tappiolle, koska ei osaa olla kova eikä röyhkeä.

Karl on tyypillinen kafkalainen henkilö siinä suhteessa, että hän joutuu ilman omaa syytään tai mitättömästä syystä läpäisemään nöyryytyksen toisensa jälkeen. Häneen takerrutaan kiinni, hänen sanojaan väännellään, ja kaikki mitä hän tekee tai jättää tekemättä tulkitaan hänen vahingokseen. Ympäristö ikään kuin väijyy häntä, odottaa tilaisuutta saadakseen painaa hänet alas ja piinatakseen häntä mahdollisimman paljon; eikä hän omasta puolestaan koskaan opi kyllin varovaiseksi ja epäluuloiseksi.

Amerikan toisena perusteemana - Karlin sopeutumattomuuden rinnalla - onkin kysymys ihmisarvosta, loukatusta ihmisarvosta. Sama aihe toistuu Kafkan tuotannossa lukemattomina muunnelmina, mutta tässä se on saanut kaikkein selvimmin käsitettävän ilmauksensa; se on nähtävissä vailla sitä salaperäisyyden verhoa, johon se on kiedottu hänen muissa teoksissaan.

Franz Kafka syntyi 3.7.1883 Prahassa, silloisessa Itävalta-Unkarissa, juutalaiseen kauppiasperheeseen. Hän kirjoitti laajan tuotantonsa saksaksi ja kuoli 41-vuotiaana tuberkuloosiin 3.6.1924. Kafkan mullistavan omaleimaiset teokset julkaistiin pääasiassa hänen kuolemansa jälkeen. Teosten sivuilla byrokratia, totalitarismi ja syvyyspsykologiset teemat näyttäytyvät milloin absurdin huumorin, milloin painajaisunen sävyissä. Kafka tunnetaan kautta maailman, ja hänen tuotantonsa on jättänyt kirjallisuuteen lähtemättömän jäljen.