"Joyce on kirjoittanut aika helkkarin upean kirjan..."

Ernest Hemingway (1922)

Odysseus oli 1930-luvulle saakka kiellettyjen kirjojen listalla Yhdysvalloissa. Monien lukijoiden ja kirjallisuudentutkijoiden mielestä Odysseus on 1900-luvun merkittävimpiä teoksia. Toisaalta taas monille sen loppuun asti lukeminen on osoittautunut ylivoimaiseksi urakaksi.

Odysseus kertoo juutalaisen mainoshankkijan Leopold Bloomin, modernin Odysseuksen, harharetkistä Dublinissa. Kirjan muut keskeiset hahmot ovat nuori kirjailija Stephen Dedalus ja Leopold Bloomin vaimo Molly. Lyhyesti kiteytettynä kirjan juonena on erään ihmisen arkipäivä kello kahdeksasta aamulla kolmeen yöllä Dublinin kaupungissa, kesäkuun 16. päivänä 1904. Joycen romaanin ystävät juhlistavat Odysseuksen tapahtumapäivää vuosittain Dublinissa ja ympäri maailmaa Bloomsdayn merkeissä.

Odysseusta pidettiin aikoinaan miltei mahdottomana kääntää. Sen ilmestyminen 1964 Keltaisessa kirjastossa Pentti Saarikosken suomennoksena oli käännöskirjallisuutemme merkkipaaluja.

JAMES JOYCE (1882–1941) syntyi Dublinissa ja kuoli Zürichissä. Hän kävi Dublinissa jesuiittakoulua ja katolista University Collegea, opiskeli Pariisissa lääketiedettä ja asui sitten pysyvästi ulkomailla Triestessä, Zürichissä ja Pariisissa, toimien opettajana ja lehtimiehenä. Hänen kirjoittamistaan vaikeutti myöhempinä vuosina lähes täydelliseen sokeuteen johtanut silmäsairaus. Joycen teoksia ovat novellikokoelma Dublinilaisia (1914) sekä romaanit Taiteilijan omakuva nuoruuden vuosilta (1916), Odysseus (1922), ja Finnegans Wake (1939).