Maailman tunnetuimman yhtälön elämäkerta

E=mc2 on valistava ja viihdyttävä tietokirja, jota lukee kuin romaania. Se tarjoaa värikästä tieteenhistoriaa, joka ei vaadi pohjatietoja, mutta on kiehtova elämys myös luonnontieteisiin perehtyneelle lukijalle.

E=mc2 on muuttanut maailmaamme enemmän kuin mikään muu yksittäinen keksintö. Yhtälö julistaa aineen voivan muuttua niin, että sen sisältämä jähmettynyt energia vapautuu. Yhtälöä sovelletaan lasereissa, gps-satelliittipaikantimissa, arkeologisessa radiohiiliajoituksessa, televisioiden kuvaputkissa, palohälyttimissä ja ydinvoimaloissa. Ennen kaikkea se on vaikuttanut tapaan, jolla hahmotamme maailmankaikkeuden ja oman paikkamme siinä. Sen ansiosta tiedämme, kuinka planeettamme pysyy lämpimänä, kuinka tähdet ja mustat aukot syntyvät ja kuinka maailmamme tulee loppumaan.

David Bodanis kirjoittaa yhtälön vaiheet kiehtovaksi kertomukseksi, joka on täynnä tieteentekijöiden dramaattisia kohtaloita ja historian käännekohtia: köyhä kirjansitoja Michael Faraday pääsee onnekkaan sattuman ansiosta tutkimusapulaiseksi ja löytää sähkömagneettiset kentät, Voltairen rakastajatar Emilie du Châtelet keksii energian määritelmän ennen kuin kuolee synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin ja 19-vuotias brahmiinimunkki Subrahmanyan Chandrasekhar kehittää helteisellä laivamatkalla teorian mustien aukkojen synnystä. Kun Albert Einstein vuonna 1905 huipentaa tiedeyhteisön pitkän kehitystyön antamalla yhtälölle muodon E=mc2, kestää jonkin aikaa ennen kuin häntä ymmärretään – häntä ei vähään aikaan kelpuuteta edes oppikoulun opettajaksi.