600-luvun alussa kristinusko oli levinnyt jo Kiinaan ja Etiopiaan saakka, mutta Rooman kaupunki oli kuin varjo entisestään. Vakaan imperiumin tilalla oli pienten kuningaskuntien täplittämä sirpaleinen maailma, jossa kaikkien hankkeiden onnistuminen riippui paikallisten ruhtinaiden myötämielisyydestä.

Kuinka paavit apostoli Pietarin seuraajina onnistuivat johtamaan kirkkoa ulkoisten paineiden keskellä? Miten ja miksi Italiaan syntyi Kirkkovaltio? Millä tavoin paavit vastasivat teologisiin kiistoihin ikonien asemasta ja uskontunnustuksen filioque -lisäyksestä ?

Kaitse minun lampaitani - Paaviuden historia Sabinianuksesta Nikolaus Suureen johdattaa lukijan narratiivisen historian kirjoituksen keinoin usein vähemmälle huomiolle jääneeseen varhaiskeskiajan jaksoon, jossa läntinen kristikunta ja Eurooppa rakentuivat antiikin roomalaisen yhteiskunnan perustuksille. Pohjoisessa paavien tukema lähetystyö liitti germaanikansat kristinkunnan piiriin. Paavien kaitsennalle haasteita aiheuttivat kuitenkin erimielisyydet niin bysanttilaisten, langobardien kuin frankkienkin johtajien kanssa. Myös islamin leviäminen ja viikinkien uhka vaativat kirkon johdon huomiota.

Teoksen kuvitus on runsas ja monipuolinen, mikä yhdessä selitystekstien kanssa syventää historian tapahtumien ymmärtämistä. Laaja viitteistys ja hakemisto puolestaan mahdollistaa itsenäisen perehtymisen tutkimukseen sekä keskeiseen käsitteistöön. Kirja on itsenäinen jatko-osa Karkisen "Tälle kalliolle minä rakennan kirkkoni - paaviuden historia Pietarista Gregorius Suureen" -teokselle