Arkikokemuksen muuttuessa myös ihmisten käsitys omasta kotoisuuden piiristä on saanut uusia sisältöjä. Internet on uusi kotoisuuden osa-alue. Monelle se on kuin yksi koti. Siellä kulutetaan vapaa-aikaa, tavataan ystäviä ja viihdytään. Se on myös työympäristö. Verkon foorumit ja sosiaalisen median palvelut ovat olemukseltaan virtuaalisia; ne eivät ole olemassa samalla tavoin kuin käsin kosketeltava elämisympäristö. Silti ne ovat elinpiirimme olennainen osa. Etenkin nuorille verkon palvelut ovat tärkeä osa elämää. Internetissä on tärkeitä paikkoja, siellä tapahtuu kiinnostavia asioita, ja siellä kulutetaan mielellään aikaa. Se on virtuaalinen kotiseutu.

Tässä teoksessa yhdeksän suomalaista tutkijaa eri tieteenaloilta pohtii virtuaalisen kotiseudun ja internetin merkitystä ihmisten arjessa. Miten kotiseutu menee ja viedään verkkoon? Miten kotoisuuden kokemus täydentyy ja syntyy verkossa?

Virtuaalisen kotiseudun kokemusta tarkastellaan ulkosuomalaisuuden ja monipaikkaisuuden, digitaalisten kartta-aineistojen, pelimaailmojen, äänimaisemien ja äänitearkistojen näkökulmista perinteistä yhdistys- ja museotoimintaa unohtamatta.