Finlayson - Legenda poikineen on tarina isästä, pojasta ja Finlaysonin tehtaasta. Se perustuu kirjailijan isän päiväkirjoihin sekä historiallisiin tosiasioihin, mutta esittää ihmiset ja tapahtumat runoilijan ja teatteridramaturgin näkökulmasta.

Kirjailijan isä, diplomi-insinööri Erik Alftan toimi ensin Porin Puuvillan kutomonjohtajana ja Sörforsan pellavatehtaan teknillisenä johtajana Ruotsissa ennen siirtymistään Finlaysonin tehtaiden teknilliseksi johtajaksi Tampereelle vuonna 1950. Myöhemmin hän oli yli vuosikymmenen ajan tekstiiliteollisuuden asiantuntijana YK:n tehtävissä useissa Aasian ja Afrikan kehitysmaissa, kuten Sri Lankassa, Iranissa, Egyptissä ja Tansaniassa. Näiden ohella hän julkaisi muutaman kaunokirjallisen teoksen ruotsin kielellä. Värikäs elämäntarina, särmikäs luonne.

Eletään keskellä Suomen sodanjälkeisen poliittisen historian värikkäimpiä vaiheita. Finlaysonin tehtaan elämä avautuu uudesta, ruotsinkielisen tehtaanjohdon sisäpiiriläisestä näkökulmasta, jossa ihmissuhteet ovat koetuksella, vaikka niistä voi avautua vain päiväkirjassa. Dramaattiset vuoden 1956 yleislakon päivät kuvataan ikään kuin näköalapaikalta, Erik Alftanin työpöydän äärestä. Toisaalta liikutaan suomenkielisten työmiesten parissa tehtaan johtajan Robert-pojan kesätöissä. Kirjailija oppii suomen kielen luonnonmenetelmällä ja ryhtyy taistelemaan kaksikielisyyden puolesta. Hän tutustuu muun muassa kirjailija Väinö Linnaan, tehdasnimeltään Lukkari, sekä moneen muuhun legendaariseen hahmoon Finlaysonin tehtaalla.

Kirja koostuu kolmesta osasta: dokumentista Finlayson - Legenda poikineen, näytelmästä Pässi - Veturin tarinat sekä ruotsin kielisestä runosarjasta, jossa välähtää kirjailijan tämän hetkinen todellisuus.