Yhteiskunnan ja uskonnon aseman muuttuminen haastaa kirkon työtä, pappeutta ja pappeihin kohdistuvia odotuksia. Tutkimusjulkaisu Opinnoista pappisuralle käsittelee pappeuteen kasvua, sen haasteita ja muutoksia. Julkaisu on loppu raportti Maisterista papiksi -tutkimushankkeesta, jossa tarkastelu-kohteina olivat siirtymävaihe teologian opiskelijasta papiksi ja työuran alkuvaiheeseen liittyvät kysymykset.

Siirtymä teologian opiskelijasta pappisuralle on monelle enemmän kuin pelkkä siirtymä opinnoista työelämään. Tässä kirjassa siirtymää tarkastellaan teologian opiskelijoiden, työuransa aloittaneiden pappien ja toiselta uralta papiksi siirty-vien näkökulmista. Tarkastelukulmaa laajennetaan myös papiksi vihkivien piispojen, kirkkoherrojen ja pastoraalitutkinnon kouluttajien suuntaan sekä teologian opintojen tuottamien valmiuksien ja rekrytointiprosessien kysymyksiin.

Kirjan 15 vertaisarvioitua artikkelia käsittelevät viittä teemaa: pappisvirka ja pappeuteen suuntautuminen, pappien rekrytointiin liittyvät näkökulmat, nuorten pappien ammatillinen osaaminen ja identiteetti, pappien hyvinvointi ja työn merkityksellisyys sekä pappeuden siirtymävaihe alanvaihtajien näkökulmasta. Aihetta avataan myös niiden näkökulmasta, jotka pappina toimittuaan haluavatkin siirtyä muihin tehtäviin.

Kirja tarjoaa aineksia keskusteluun yhtäältä yliopistollisen teologikoulutuksen järjestämisestä tulevien pappien näkö-kulmasta ja toisaalta kirkon toimenpiteistä pappisvirkaan tähtäävien opiskelijoiden sekä työuransa alkuvaiheessa olevien pappien tukemiseksi.