”Tony Halmeena mä synnyin, ja Tony Halmeena mä kuolen.”

Politiikan pelisäännöt muuttaneen ristiriitaisen showmiehen traaginen tarina.

Tony Halme varttui alkoholismista kärsineen köyhän yksinhuoltajaäidin poikana. Haaveissaan hän halusi olla yhtä iso kuin toimintaelokuvien sankarit. Halme paitsi kuvitteli tarinansa myös eli sen. Hän muutti Kaliforniaan, teki töitä Hollywoodissa ja paini kymmenien tuhansien katsojien huutaessa.

Kun Halme palasi Suomeen, koneesta astui ulos Viikinki. Hänestä oli tullut valtavan iso ja niin hyvä tarinankertoja, ettei kukaan tiennyt missä raja totuuden, toiveiden ja satujen välillä kulki. Uho ja tarinat veivät Halmeen eduskuntaan asti. Yksi hänen tuhansista äänestäjistään oli Jussi Halla-aho. Lopulta Halmeen luomasta roolista tuli liian raskas kantaa. Hän kuoli oman käden kautta tammikuussa 2010.

Tony Halme. Uho, tuho ja perintö on kirja paitsi ristiriitaisesta nyrkkeilijästä myös oikeistopopulismin noususta. Halme tuli 2000-luvun alun politiikan kehään kabinettien ulkopuolelta ja näytti mallia, miten kansan syviä rivejä puhutellaan. Halmeen rasistinen retoriikka venytti poliittisen puheen rajoja Suomessa tavalla, joka heijastuu tähänkin päivään.

Mikko Marttinen (s. 1982), tutkiviin artikkeleihin erikoistunut Ilta-Sanomien toimittaja, lähti etsimään totuutta Tony Halmeen tarinoiden takana. Hän haastatteli Halmetta lähellä olleita henkilöitä, jotka eivät ole koskaan aikaisemmin puhuneet julkisuudessa, ja kahlasi asiakirjoja, joista paljastui Halmeen salaamia seikkoja. Kirjassa selviää, miksi Viikingin hahmo iski niin kovaa juuri vuosituhannen vaihteen Suomessa, ja miten Halmeen perintö vaikuttaa yhä tänä päivänä maamme politiikassa. Marttinen on nyrkkeilyn Suomen mestari vuodelta 1999. Tony Halme. Uho, tuho ja perintö on hänen esikoisteoksensa.