Järkyttävä aikalaistodistus Saksan juutalaisvainoista.

Kristalliyön jälkeen kirjoitettu kuumeinen romaani pakenevasta miehestä on aikanamme ”uudelleen löydetty jalokivi” (Wall Street Journal).

Matkalainen kertoo Otto Silbermannista, berliininjuutalaisesta liikemiehestä, joka menettää vuoden 1938 pogromeissa yrityksensä, kotinsa ja turvallisuudentunteensa. Pian hän huomaa olevansa päättymättömällä pakomatkalla minne vain. Otto yrittää uskoa ihmisoikeuksiin, mutta yksi kerrallaan ne lipeävät hänen ulottumattomiinsa. Kafkamaisen painajaisen yllä leijuva varjo on erityisen hyytävä nykylukijalle, joka tuntee vainon seuraukset.

Ulrich Alexander Boschwitz (1915-1942) syntyi Berliinissä ja asui Norjassa, Ranskassa ja Luxemburgissa kunnes asettui Englantiin vuonna 1939. Juutalaisesta syntyperästään huolimatta Boschwitz internoitiin sodan syttyessä vihollisena ja karkotettiin Australiaan. Hän sai luvan palata Englantiin vuonna 1942, mutta saksalaiset torpedoivat laivan ja Boschwitz upposi sen mukana vain 27-vuotiaana. Matkalaisen käsikirjoitus löydettiin 80 vuotta myöhemmin, ja se on sittemmin julkaistu yli 30 kielellä. Isossa-Britanniassa teos oli julkaisuvuonnaan maan luetuimpia käännösromaaneja.

”Aavemainen ennustus... Matkalainen syöksee lukijansa lohduttomaan natsi-Saksaan ja aikaan, jona pimeys vasta laskeutui. Teos olisi ansainnut tulla luetuksi omana aikanaan. Se todellakin ansaitsee tulla luetuksi nyt.” – The Guardian

”Kylmäävä profetia ja kuvaus elämästä natsihallinnon terrorin alaisena.” – The Telegraph

”Naulitseva, noir-henkinen, intensiivisen elokuvallinen muotokuva epäröivästä pakolaisesta.” – Wall Street Journal

”Kirjallinen aikakapseli.” – Forward

”Epäinhimillistämisen kronikka joka kulkee trillerin nopeudella.” – El País

”Mestariteos.” – L'Avvenire

”Tärkeä ja vangitseva.” – Dagens Nyheter