Nuoren Mika Waltarin kiihkeitä kauhukertomuksia.

Minä lennän mustassa yössä

nukkuvan maailman ylitse

kiiluvin silmin

ja pehmein, väräjävin siivin.

Mika Waltari julkaisi salanimellä Kristian Korppi kauhukertomuskokoelman Kuolleen silmät vuonna 1926 vain 17-vuotiaana. Edgar Allan Poen tuotannosta intoutuneen nuoren kirjailijan kertomuksia yhdistävät oudot tapahtumat ja makaaberit kuolemantapaukset. Niissä on dramatiikkaa ja eroottista viritystä, ja taustalla väijyy usein jokin tuntematon voima.

Kertomuksissa kuljetaan eksoottisissa maisemissa, kuten salaperäisellä saarella ja muinaisen Egyptin pyramideilla. Tai sitten viivähdetään yksinäisessä vuokrahuoneessa, missä nuori lakitieteen ylioppilas näkee kokaiinilla terästettyjä näkyjään.

Kuolleen silmät julkaistaan uudelleen 97 vuotta ilmestymisensä jälkeen täydennettynä kokoelmana. Kirjailija Juri Nummelin on valinnut teokseen alkuperäisen kokoelman lisäksi myös muita Waltarin harvinaisia kauhunovelleja sekä aiheeseen sopivia runoja ja kirjoittanut teokseen jälkisanat.

Mika Waltarin (1908–1979) tuotanto on ällistyttävän laaja ja monipuolinen. Hän kirjoitti romaanien lisäksi muun muassa runoja, näytelmiä, satuja ja elokuvakäsikirjoituksia. Waltari on edelleen yksi käännetyimmistä suomalaisista kirjailijoista.

Kokoelman toimittaja Juri Nummelin (s. 1972) on julkaissut lukuisia kirjallisuutta ja elokuvia käsitteleviä tietoteoksia ja toimittanut useita novellikokoelmia. Kauhukirjallisuutta hän on tutkinut teoksessaan Kuoleman usvaa ja pimeyttä – suomalaisen kauhukirjallisuuden historia (2020).