"Peter Robinson on mestari." - Tess Gerritsen

Ylikomisario Banksin tiimillä on käsissään kaksi selittämätöntä kuolemantapausta. Yorkshiren nummelle jääneeseen kolariautoon ilmestyy juhlapukuisen nuoren naisen ruumis. Miten kummassa ajokortiton opiskelijatyttö on päätynyt ratin taakse ventovieraan pariskunnan autoon?

Ei ole tavallista sekään, että mies makaa kuolleena rotkossa kaikkea muuta kuin patikointikamppeissa. Äveriään oloinen, henkilöllisyydestä ei mitään tietoa, kuollut putoamalla kalliolta. Alan Banksin tapa hakea voimia musiikista ja runoudesta on jälleen tarpeen, kun oudot yksityiskohdat ja ristiriitaisuudet kasaantuvat. Uhkan tuntua lisää Banksin ja rikoskomisario Annie Cabbotin kuulema huhu, että heidän yhteinen vanha vihollisensa saattaa olla taas maisemissa.

PETER ROBINSON (1950–2022) asui Kanadassa, mutta oli kotoisin Englannista ja oli opiskellut kirjallisuutta Leedsin yliopistossa.

Entinen kotiseutu Pohjois-Englannin Yorkshiressä on vahvasti läsnä hänen kirjoissaan. Lukuisia palkintoja saaneen dekkarisarjansa komisario Alan Banksista hän aloitti vuonna 1987. Kirjoihin perustuva, viiteen tuotantokauteen yltänyt Ylikomisario Banks -tv-sarja (2010–2016) on löytänyt faninsa Suomestakin. Robinson julkaisi dekkareiden lisäksi novelleja ja runoja ja oli tunnettu vieras monissa dekkaritapahtumissa.