Modernin, intohimoisen, monitaitoisen naisen muotokuva

Mary Gallen-Kallelan elämä oli yhtä muutosta: perhetytöstä taiteilijan malliksi, kotiäidistä maailmanmatkaajaksi, muusasta pianotaiteilijaksi. Pysyvää oli palava rakkaus omaan Akseliin.

Yhdessä miehensä kanssa Mary koki Suomen kohtalonvuodet sortokausineen ja sisällissotineen. Perheen kanssa asuttiin Pariisissa, Afrikassa ja Amerikassa. Lapset olivat Marylle kalleinta maailmassa, mutta myös surujen ja huolten aihe. Miehelleen Mary oli vankkumaton tuki, taiteenteossakin. Onnellisin hän oli yhdessä miehensä kanssa maailmalla seikkailemassa tai oman flyygelinsä äärellä Ruoveden Kalelassa. Kun Akseli kuolee, alkavat murheen ja riitojen täyttämät vuodet.

Maryn tarina avaa uusia näkymiä niin vuosisadanvaihteen naisten elämään kuin kultakauden taiteilijoiden arkeen ja juhlaan sekä Akseli Gallen-Kallelan taideteosten taustoihin ja uran käänteisiin.

FT Helena Ruuska on tietokirjailija, kriitikko ja äidinkielen lehtori. Hänen aiempaan tuotantoonsa kuuluvat muun muassa kiitetyt elämäkerrat Eeva Joenpelto. Elämän kirjailija (2015) ja Hugo Simberg. Pirut ja enkelit (2018).