Tarinallinen tietokirja Maailmanmainiot Mattssonit kertoo kahdentoista henkilön elämänvaiheista alkaen 1860-luvun suurista nälkävuosista aina peltojen paketointiin 1980-luvulla. Pohjanmaalta Pietarin ja Bakun kautta Karjalankannakselle päätyneen suvun henkisen perinnön voi kiteyttää neljään sanaan: raadanta, Raamattu, raittius ja rehellisyys.
Mattssonit ovat joutuneet neljässä polvessa peräkkäin aloittamaan tyhjästä uusilla asuinsijoilla. Talvisodan syttyessä evakkorekeen ei mahtunut muuta omaisuutta kuin yksi kirstu, mutta muistot kannettiin ajatuksissa ja sydämessä. Kovalla työllä ansaitun maallisen omaisuuden menetys korvattiin kertomalla viidessä maassa asuneiden sukulaisten selviytymistarinoita, joiden perusteella syntyi vahva identiteetti ja hyvä itsetunto.
Karjalankannaksella ylläpidettiin ruotsinkielisiä perinteitä, Hämeessä haastettiin lapsena opittua murretta ja noudatettiin karjalaisia tapoja.
Henrik, Leander, Frans, Arvid, Emil, Anna Sofia, Claudia, Rosa ja Lyyli ovat kertoneet elämänvaiheistaan tarinoita, joista Aune, Kerttu ja Reino sekä lapset ja lastenlapset ovat kirjoittaneet muistikuvia.
Toimittaja Liisa Paavilainen on koonnut runsaasti lähdemateriaalia, lainaukset sukulaisten teksteistä on merkitty kursiivilla. Lisäksi hän on kerännyt faktatietoa maailmantilanteen ja yhteiskunnan päätöksenteon vaikutuksista sukulaisten kohtaloihin. Kirja sisältää myös runsaasti valokuvia.