Markus Kuikka oli jo aloittanut gambansoiton kuultuaan 1990-luvun alussa Helsingissä erästä tunnettua ka-talonialaista gambansoittajaa. Sen elämyksen jälkeen saivat gambaopinnot vauhtia johtaen lopulta tohtoriopin-toihin Sibelius-Akatemiassa, mistä hän valmistui musiikin tohtoriksi vuonna 2009.
Kuikka konsertoi solistina ja esiintyy myös usein johtamansa Jaye Consort Helsinki -gambayhtyeen kans-sa. Hän on perustanut BarokkiKuopio- vanhan musiikin festivaalin ja toimi sen taiteellisena johtajana 2005-2016. Barytonin soittajana Kuikka on julkaissut kaksi cd-levyä, The Private Pleasure of Prince Esterházy (2009) ja Luminous Baryton (2012). Kuikka on opettanut gambansoittoa Sibelius-Akatemiassa ja Tallinnan musiikkiakatemiassa. Hän työskentelee nykyisin Taideyliopiston Sibelius-Akatemian DocMus-tohtorikoulussa.


”Olen saanut soittaa uusien juuri sävellettyjen teosten ensiesityksiä, joiden parissa ennen kokemattomat ja en-nalta arvaamattomat elämykset ovat tulleet tutuiksi - nyt jotain samanlaista tapahtui näiden lähes kolmesataa vuotta sitten julkaistujen teosten kanssa.
Jo pitkään on tiedetty Telemannin teosluetteloon kuuluvasta fantasiakokoelmasta viola da gamballe. Kokoel-man luultiin olevan kadoksissa pysyvästi, kunnes vuoden 2015 lopulla löytyi yksi säilynyt kappale yksityises-sä Ledenburgin linnan kirjastossa Osnabruckissa Pohjois-Saksassa.
Taival näiden teosten kanssa on ollut jännittävä ja erilainen, koska teokset olivat todellakin uusia, enkä ollut kuullut niitä konserteissa tai levyillä. Fantasioita soittaessa sain assosiaatioita joistakin saman aikakauden tun-netuista teoksista, mitkä tuskin ovat olleet vahinkoja, vaan epäilemättä säveltäjän tarkoituksellisia kohteliai-suuksia läheisille kollegoille tai perhetuttaville. Kaikki nämä antavat fantasioiden soittajalle ainoalaatuisen yh-teyden teosten aikaan ja paikkaan.”
Markus Kuikka 2021