Suomessa alkoi jatkosodan päätyttyä kova taistelu työväenliikkeen hallinnasta. Maan alta nousseet kommunistit yrittivät kaapata työväenyhdistyksiä perustamansa Suomen Kansan Demokraattisen Liiton avulla. Erityisen ankaraa kamppailu oli Turussa, jossa SKDL oli pitkään kaupunginvaltuuston suurin ryhmä. Vahva vaikuttaja siinä oli Judit Nederström-Lunden, pitkäaikainen valtuuston jäsen ja kansanedustaja.

Sosiaalidemokraattien kärkimies oli Sosialisti -lehden päätoimittaja Rafael Paasio. Tärkeisiin paikkoihin puolue asetti nuoren Mauno Koiviston, joka vaikutti mm. sotakorvausteollisuuden kukoistukseen nostaneella Crichton- Vulcanin telakalla.

Puolueloikkareitakin tietysti oli. Heistä nousi tärkeisiin tehtäviin Paavo Aitio. Kaupungin poliittinen tilanne teki Turusta maan elämää valvovan Neuvostoliiton näkökulmasta kiinnostavan. Sanomalehdistöllä oli tärkeä osuus kansan mielipiteiden muodostamisessa, ja yliopistojen vaikutus kaupungin ilmapiiriin oli suuri.

Poliittinen komedia pohjaa edellä esiteltyyn, mutta on kuitenkin näytelmä. Jutta, Raffu, Maukka, toimittaja Ketonen, Aito Tela ja muut ovat näytelmän henkilöitä, joista on erotettavissa korkeintaan häivähdys todella eläneistä.