Juuriltaan kymiläinen Monto (s. 1938) kuuluu Pohjois-Savon taiteen keskeisiin kehittäjiin ja uudistajiin, jonka laajasta ja monipuolisesta tuotannosta valtaosa on tehty Iisalmen Kotikylän ateljeekodissa. Monto loi merkittävän uran myös kuvataideopettajana ja taidekasvattajana Iisalmessa.

Monton työskentelyssä on ollut ominaista tekniikoiden ennakkoluuloton yhdistely ja kehittely, maalauksellisesta taidegrafiikasta veisto- ja installaatiotaiteeseen, joissa hän on käyttänyt materiaaleina niin tekstiiliä, romurautaa kuin betonia. Pitkäaikaisimman yhtenäisen kaaren muodostaa maalaustaide, jonka kentällä Monto on liikkunut aina 1960-luvun konstruktivismista 1980-luvun ekspressionismin kautta 2000-luvun kokeellisuuteen, jatkuvasti oman vahvan sanomansa mukana säilyttäen.

Näyttelyssä esitellään Monton laajaa tuotantoa ja sen eri ulottuvuuksia nykypäivän näkökulmasta. Monton yleisinhimillisiä teemoja käsittelevä taide kantaa vahvana tähän hetkeen. Taiteilijan jo 1970-luvulta alkaen käsittelemät teemat ihmisen ja koneen suhteesta, luonnosta ja ympäristöstä sekä yksilöstä väkivallan ja sodan keskellä ovat entistä ajankohtaisempia. Samalla punnitaan Monton intensiivisten maalausten ja moninaisten teknisten kokeilujen rikkaus.

Osa juhlanäyttelyn teoksista on ennennäkemättömiä ja teosten kaari kulkee usealla vuosikymmenellä. Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston ja Olvi-säätiön tuella ensimmäinen taidekirja Osmo Monton tuotannosta. Juhlanäyttelyn kuraattorina ja julkaisun kirjoittajana toimii Monton tyttärentytär, taidehistorioitsija Laura Kokkonen.