Palkitun tekijän ravisteleva uutuus

Pakahduttava romaani sodan keskellä varttuneesta pojasta, josta kasvaa rauhantekijä. Punainen myrsky on ajankohtainen taidonnäyte yhdeltä aikamme lahjakkaimmista kirjailijoista.

”Äiti”, sanon, kun myrsky on ohi.
”Mitä kulta?”
”Tietääkö kukaan, että me olemme täällä?”
”Missä?”
”Täällä aavikolla. Tällä leirillä.”
”Miksi sinä sitä mietit?”
”Jos myrsky vie meidät, tietääkö kukaan, että me olimme olemassa?”

Hassan Wardi syntyy Irakin Najafissa perheeseen, jossa on paljon rakkautta ja suuri salaisuus. Hänen isänsä taistelee Saddam Husseinin hirmuhallintoa vastustavan vastarintaliikkeen joukoissa ja on jatkuvassa hengenvaarassa.

Isä on urhea ja taipumaton, hänen kaltaisensa poika haluisi olla.
Hassanin äiti kylvettää lapsiaan rakkaudessa, piirtää selkään kukkien ja perhosten kuvia, laulaa uneen.

Punainen myrsky kertoo yhden irakilaisperheen tarinan sodan jaloista pakolaisleireille ja lopulta Suomen pakkasiin.
Elina Hirvonen kirjoittaa säälimättömän rehellisesti maailmasta, jossa lapset tekevät mitä vain saadakseen aikuisen hyväksynnän, maailmasta, joka on meille uutisista tuttu mutta kuitenkin läpeensä vieras.

Romaani perustuu Hussein Al-Taeen lapsuudenperheen tarinoihin.

Elina Hirvonen (s. 1975) on helsinkiläinen kirjailija, journalisti ja dokumentaristi, jonka teoksia on käännetty yli kymmenelle kielelle. Punainen myrsky on hänen neljäs romaaninsa. Hirvosen esikoisromaani Että hän muistaisi saman oli Finlandia-palkintoehdokas. Toisesta romaanistaan Kauimpana kuolemasta Hirvonen sai Kalevi Jäntin palkinnon. Edellisestä romaanistaan Kun aika loppuu Hirvoselle myönnettiin Nuori Aleksis -palkinto.