Sist Cecilia Samartin skrev om Kuba var det i romanen Drömhjärta, en av hennes absolut mest älskade böcker. Hon säger själv att hon länge velat, men att hon väntat på rätt ämne. Nu har hon sannerligen hittat det i denna starka berättelse om de händelser som utspelade sig under kubavåren.

Den stolta Doña Maria lever i ett litet rum i sitt barndomshem, en herrgård som regimen gjort om till lägenhetskomplex. Hon ser fram emot att hennes nevö Ernesto ska komma hem efter sina viktiga resor utomlands. Nu börjar hon bli gammal och hon saknar sin ögonsten som hon är så stolt över. 

Men vad Doña Maria inte vet är att Ernesto inte alls är utomlands, han sitter som politisk fånge under fruktansvärda förhållanden i fängelset i Havanna. Hans fru Silvia försöker gång på gång få träffa honom men nekas tillträde. 

En söndag samlar Silvia de andra kvinnorna i samma situation som hon själv och de promenerar stilla från mässan till fängelset, helt klädda i vitt, med varsin rosa gladiolus i handen. En manifestation för kärleken och mänskliga rättigheter. Frihetsrörelsen Damas de Blanco - kvinnor i vitt - är född.  

Cecilia Samartin fick en trogen läsarkrets i Sverige med romanen Drömhjärta och trilogin om Señor Peregrino. Hennes romaner har givits ut i 18 länder och enbart i Norge har hon sålt över en miljon böcker.